Εκκλησίες

Εκκλησίες

Ζωντανές μαρτυρίες Πίστης

Το πιο χαρακτηριστικό στίγμα της Τήνου είναι τα ξωκλήσια της. Σχεδόν κάθε οικογένεια έχει το εκκλησάκι της. Τα οικογενειακά ξωκλήσια των Τηνιακών είναι όλα κατάλευκα, τα περισσότερα διάσπαρτα στην ύπαιθρο, στο οικογενειακό χωραφάκι, ακόμα και σε κορυφές βουνών, σε απόκρημνα βράχια, σε παραλίες, κάμπους, λαγκαδιές. Όπου μπορείτε να φανταστείτε, θα βρείτε ξωκλήσια.

Λίγα μέτρα απ’ το Aeolis Tinos Residencies, στον Τριαντάρο, υπάρχει ο Ναός των Αγίων Αποστόλων, χτισμένος το 1861 στη θέση όπου βρισκόταν παλιά η εκκλησία της Παναγίας. Η ξυλόγλυπτη εσωτερική διακόσμηση και το μαρμάρινο τέμπλο με την αγιογράφηση είναι καμάρια της τηνιακής τέχνης.

Στο Κτήμα του Aeolis υπάρχουν δύο ξωκλήσια, της Παναγίας και του Αγίου Ελευθερίου. Το τέμπλο στο ξωκλήσι της Παναγίας είναι φιλοτεχνημένο από τον ντόπιο μαρμαρογλύπτη Κυραρίνη.

Μέσα στη Χώρα της Τήνου και στα χωριά, υπάρχουν οι καθεδρικοί ναοί, οι ενοριακές εκκλησίες και τα παρεκκλήσια. Οι καθολικές εκκλησίες έχουν στραμμένο το Ιερό προς τη Δύση. Το Ιερό στις Ορθόδοξες εκκλησίες βλέπει προς την Ανατολή, από εκεί που ανατέλλει «το Φως του κόσμου». Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των καθεδρικών ναών είναι το καμπαναριό, σε διάφορα σχέδια και ρυθμούς και σε ξέχωρο σημείο από τον ναό. Έτσι είναι χτισμένο και το καμπαναριό στο πλάι της Ευαγγελίστριας, που μας υποδέχεται πρώτο πρώτο όταν φτάνουμε στο λιμάνι της Τήνου, καθώς ορθώνεται επιβλητικό σε ύψος 30 μέτρων στο πλάι του Ναού. Το ίδιο ισχύει και στο μοναστήρι του Κεχροβουνίου.

Το Μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων, χτισμένο στα 600 μέτρα υψόμετρο στο βουνό Κεχροβούνι, λέγεται ότι χτίστηκε τον 11ο με 12ο αιώνα. Κατά την παράδοση, τρεις αδελφές από το χωριό Τριπόταμο έβλεπαν το ίδιο όραμα, ότι η Παναγία τους υποδείκνυε να χτίσουν ένα μοναστήρι για να μονάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Επειδή εκείνο το σημείο το έδερναν οι άνεμοι, οι τρεις αδελφές αποφάσισαν να χτίσουν τα κελιά τους λίγο πιο κάτω, για απάγγειο. Κάθε πρωί όμως έβρισκαν γκρεμισμένο ό,τι είχαν χτίσει στη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας. Τελικά υπήκουσαν στις οδηγίες που είχαν πάρει από την Παναγία στο όραμα και έχτισαν τα κελλιά στο ανεμοδαρμένο σημείο. Και από εκεί ξεκίνησε και χτίστηκε το μοναστήρι. Σε αυτό το μοναστήρι αγωνίστηκε η μοναχή Πελαγία, η οποία είδε το όραμα για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου. Η Μονή κινδύνεψε πολλές φορές να κλείσει κατά την περίοδο της Βαυαροκρατίας, στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα μετά από σχετικό διάταγμα για το κλείσιμο των μοναστηριών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Το Mοναστήρι της Τήνου συνέχισε να λειτουργεί χάρη στη βοήθεια της Παναγίας και μετά από την αντίσταση των Τηνιακών και τις προσευχές των μοναχών εκείνης της εποχής.

Στο Σκλαβοχωριό, ένα μικρό χωριουδάκι, υπάρχει μια αξιόλογη Εκκλησία της Αγίας Τριάδος, χτισμένη γύρω στα 1800.