5 βασικοί λόγοι για μια απόδραση στην Τήνο

5 βασικοί λόγοι για μια απόδραση στην Τήνο

Βρίσκεσαι στην Τήνο, στη Μούσα των Κυκλάδων, στο χειροποίητο νησί. Σ’ έναν τόπο όπου το θαύμα της Τήνου δεν είναι μόνο η εικόνα της Παναγίας στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, πόλος έλξης θρησκευτικού τουρισμού που την έχει κάνει διάσημη. Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, για να επισκεφτεί κανείς το νησί. Ορίστε, λοιπόν, 5 βασικοί λόγοι για να την επισκεφτείς.

Περπάτησε στα χωριά της Τήνου ένα προς ένα: παντού μάρμαρο… Στις πλατείες, τις κρήνες που τρέχει γάργαρο νερό και μπορεί ο επισκέπτης να σβήσει τη δίψα του. Κάνε μια στάση στα παραδοσιακά καφενεία των χωριών και νιώσε το εγκάρδιο καλωσόρισμα με καφέ ή παραδοσιακό μεζέ, κάτω από τη σκιά ενός υπεραιωνόβιου πλατάνου.

Επισκέψου τα μουσεία μαρμαρογλυπτικής … όπως το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, τα μουσεία Μαρμαροτεχνίας και Τηνίων Καλλιτεχνών στον Πύργο, το μουσείο της Ευαγγελίστριας. Η Τήνος έχει μακρά και περήφανη παράδοση στη γλυπτική και τη ζωγραφική. Το νησί έχει αναδείξει ξακουστά ονόματα γλυπτών όπως ο Γκύζης, ο Λύτρας, ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης και ο Σόχος. Σύμφωνα με ένα θρύλο, ο αρχαίος διάσημος γλύπτης Φειδίας δίδαξε τα μυστικά της τέχνης του στους κατοίκους του νησιού.

Περιστεριώνες – τα τηνιακά έργα τέχνης – πραγματικά κτιστά λιθοκεντήματα … το σήμα-κατατεθέν του νησιού και από τα πιο εντυπωσιακά «έργα τέχνης» των Κυκλάδων. Στέκουν αγέρωχοι πολλούς αιώνες τώρα στους κάμπους της Τήνου και μαρτυρούν για μία ακόμη φορά την έμφυτη καλλιτεχνία των Τηνιακών. Τα περιστέρια πετούν ολόγυρα και αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια να αποθανατιστούν στον φακό.

Γλέντησε στα παραδοσιακά πανηγύρια των χωριών … οι Τήνιοι διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους ως κάτι ιερό. Εξάλλου, πολλά από αυτά πηγάζουν από αρχαίες θρησκευτικές παραδόσεις. Τα έθιμα αναβιώνουν κυρίως στα χωριά, αλλά και στη Χώρα, και το γλέντι κρατά ως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Για τους λάτρεις των Extreme sports, υπάρχουν …  αναρρίχηση στον βράχο του Εξώμβουργου, bouldering στους γρανίτες στον Βώλαξ, windsurfing στη Μεγάλη Κολυμπήθρα, καταδύσεις στα Κιόνια, όπου υπάρχει και κέντρο κατάδυσης. Η Τήνος είναι ιδανικό μέρος για τους λάτρεις της αδρεναλίνης.

ΠΗΓΗ: Ενωση Ανταποκριτών Ελληνικού Τύπου Εξωτερικού - διαβάστε περισσότερα