Γιορτές και Πανηγύρια

Γιορτές και Πανηγύρια

Είστε στην Τήνο; Ας το γιορτάσουμε!

Πανηγύρια

Οι μεγάλες γιορτές – τα πανηγύρια της Τήνου – συνδέονται με την Παναγία, την προστάτιδα του νησιού. Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζεται η εύρεση της Εικόνας της Παναγίας (Τα Φαναράκια στη Χώρα της Τήνου). Στις 23 Ιουλίου, το νησί γιορτάζει την Αγία Πελαγία, το όραμα της οποίας οδήγησε τους κτίστες και έψαξαν και βρήκαν την Εικόνα. Αυτή την ημέρα, η Εικόνα της Παναγίας μεταφέρεται πανηγυρικά στη Μονή Κεχροβουνίου. Τον Δεκαπενταύγουστο, ακόμα και η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού τιμά την Κοίμηση της Θεοτόκου και την περιφορά της θαυματουργής Της Εικόνας μέχρι τον Ναό της Ευαγγελίστριας στη Χώρα).

Ένα νησί ολόκληρο υπό την Σκέπη της Παναγίας Μητέρας μας. Στη Λιτανεία που γίνεται σ’ αυτές τις μεγάλες γιορτές, ακολουθώντας την Εικόνα της Παναγίας, έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις το νησί σε πορείες ευλογημένες από ομορφιά και πίστη.

Ολόκληρο τον χρόνο, σχεδόν όλα τα χωριά της Τήνου ζωντανεύουν με τα τοπικά πανηγύρια, προς τιμήν των Αγίων. Στον Τριαντάρο, όπου βρίσκεται το Aeolis Tinos Residences, γίνονται δύο πανηγύρια, 29 και 30 Ιουνίου, Πέτρου και Παύλου και Αγίων Αποστόλων, με λειτουργία στην ομώνυμη εκκλησία του χωριού.

Φεστιβάλ Τήνου

Το Φεστιβάλ Τήνου παρουσιάζει εκδηλώσεις διάφορες μορφές τέχνης όλο το καλοκαίρι, περίπου από μέσα Μαΐου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Έχετε το νου σας για τις θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής.

Στα τέλη Ιουλίου, στο Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ της Τήνου, μπορείτε να παρακολουθήσετε απαγγελίες από ποιητές και συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο. Οι Τήνιοι λογοτέχνες συμμετέχουν κάθε φορά με άνισους όρους: Πόσο δύσκολο είναι να εξυψώσεις με λόγια ένα νησί που στέκεται αιώνες τόσο καθάριο ανάμεσα σε θάλασσα και ουρανό;

Στο πεντάγραμμο τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Ολόκληρο το καλοκαίρι, ντόπια μουσικά σχήματα σκορπίζουν πάνω από πέτρα και θάλασσα ήχους του Αιγαίου.

Τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου, το Φεστιβάλ Jazz on Tinos αποχαιρετά το καλοκαίρι με μια γλυκιά μελαγχολία από φοβερούς Έλληνες και ξένους τζαζίστες.

“Events” που κρατούν απ’ τ’ αρχαία χρόνια

«Γεγονός» (event) για τις ντόπιες οικογένειες είναι το σφάξιμο του χοίρου, που γίνεται το χειμώνα. Παλαιότερα, στο σφάξιμο του οικογενειακού χοίρου ο νοικοκύρης καλούσε ολόκληρο το χωριό – όλοι βοηθούσαν, όλοι συμμετείχαν στο κέρασμα. Σήμερα, οι οικογένειες που εκτρέφουν χοίρους είναι λίγες, αλλά, αν βρεθείτε χειμώνα στην Τήνο, θα είστε τυχεροί αν σας καλέσουν σ’ ένα τέτοιο τσιμπούσι με φρέσκους χοιρινούς μεζέδες και καλό τηνιακό κρασί.

Την Τσικνοπέμπτη πάντως (την τελευταία Πέμπτη κρεωφαγίας πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή του Πάσχα), ειδικά στον Τριαντάρο, γιορτάζεται το «Αλφαβητάρι της Αγάπης», όπου χορεύουν σε κύκλο κι ένας ένας τραγουδά το δικό του σατιρικό στιχάκι.  

Στα τέλη Ιουνίου, στη Γιορτή της Αγκινάρας, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από ντόπιες συνταγές με βάση την τηνιακή αγκινάρα, στο χωριό Κώμη, με ζωντανή κυκλαδίτικη μουσική.

Μετά μουσικής, θα γευθείτε τέλος Αυγούστου στη Γιορτή Μελιού, στον Κάμπο, και τα παραδοσιακά γλυκά της Τήνου: ψαράκια (τηγανίτες γεμιστές με καρύδια και κανελογαρίφαλα), ξεροτήγανα (δίπλες), παστέλι, μελομακάρονα, μελοκάρυδο, γιαούρτι με μέλι, σιμιγδαλένιος χαλβάς, λουκουμάδες… όλα με ντόπιο μέλι, που απολαμβάνεις παράλληλα με τις γλυκές μελωδίες της Τήνου από λύρες και λαούτα. Μέλι, μελωδία… γεύση από μια γλώσσα που θυμάται συλλαβή συλλαβή τις ρίζες του πολιτισμού της.