Χωριά στην Τήνο

Χωριά στην Τήνο

52 γραφικά χωριά στην Τήνο

Το τρίτο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, μετά την Άνδρο και τη Νάξο, η Τήνος μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά τα 52 χωριά της: τα ορεινά χωριά, τα πεδινά, στην ενδοχώρα και τα παραθαλάσσια. Περπατώντας στα πλακόστρωτα σοκάκια, κάτω απ’ τις δροσερές καμάρες, καμάρι της Κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, έχουμε την τάση να χτυπήσουμε ολοένα σε κάποια απ’ αυτές τις ξύλινες γαλάζιες πόρτες των σπιτιών. Πόσο ευτυχισμένοι πρέπει να είναι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν εδώ;

Η ερώτηση δεν είναι ρητορική. Πάμε να το διαπιστώσουμε από κοντά! Κάθε τόσο όλο και κάποιο χωριό θα προσθέτουμε για να το ανακαλύπτουμε μαζί. Σαν μια εκδρομή μετά από ένα καλό πρωινό στη βεράντα σας στο Aeolis Tinos Suites, στον Τριαντάρο.

Τριαντάρος

Πολύ όμορφο χωριό στην Τήνο είναι ο Τριαντάρος, ένας πολιτισμός από λουλακί και άσπρο, λευκές νότες μέσα στο πράσινο. Σ’ αυτό το χωριό έχουν αγοράσει σπίτι οι έχοντες και οι καλλιτέχνες. Άνθρωποι ψαγμένοι, με ευαισθησίες, Έλληνες αλλά και ξένοι, Γάλλοι, Ελβετοί, που έχουν ανακαινίσει παλιά σπίτια ή έχουν χτίσει σε εκμοντερνισμένο κυκλαδίτικο ρυθμό και εκπληκτικές εσωτερικές διακοσμήσεις. Στο εσωτερικό των παραδοσιακών σπιτιών βλέπουμε τα πιάτα στον τοίχο, τα παλιά κρεβάτια, όλα μεταλλικά με τα υφαντά του ντόπιου τεχνίτη κρεμασμένα στον τοίχο.

Φάτσα το ανακαινισμένο παλιό με το χτισμένο καινούργιο σέβονται τον κοινό ρυθμό: διακριτικός όταν έχεις πολλά, και όταν έχεις λίγα, άρχοντας. Αυτός είναι ο ζωντανός παραδοσιακός πολιτισμός εδώ: Τριαντάρος, Τήνος, Κυκλάδες, Ελλάδα.

Πανέμορφα σοκάκια και στοές, όλες συνεννοημένες να οδηγούν απ’ τον ένα ζωγραφικό πίνακα στον άλλον, κάτω απ’ την ευεργετικά δροσιστική σκιά τους. Περπατώντας σ’ αυτά τα πλακόστρωτα σοκάκια, χαίρεται ο βηματισμός μας τη δουλειά του ντόπιου τεχνίτη: Ξύλινες πόρτες και καγκελόπορτες ή μπαλκονάκια βαμμένα λουλακί, λευκοί περιστεριώνες έργα τέχνης. Ένας παραδοσιακός πολιτισμός που επιμένει ώς σήμερα με τη δύναμη του κόκκινου λουλουδιού που ανυψώνεται απ’ την πήλινη γλάστρα μέχρι τον ξασπρισμένο τοίχο. Αυλές με παρτέρια και κηπάκια με δέντρα. Πορτοκαλί και φούξια πινελιές κόντρα στο πράσινο και την ξέξασπρη πέτρα του κυκλαδίτικου νησιού. Σ’ αυτά τα χρώματα της τηνιακής γης στήνει ο αέρας το δικό του θέατρο σκιών στους λευκούς τοίχους. Κι όταν στρέψουμε το μάτι προς τη θάλασσα, μας ανταμείβει γενναιόδωρα το γαλάζιο.

Το υψόμετρο του Τριαντάρου εξασφαλίζει αυτόν τον απεριόριστο ορίζοντα. Η περιουσία σας όλη; Πείτε πως είναι μια ξύλινη καρέκλα βαμμένη λουλακί σ’ έναν κήπο στον Τριαντάρο, με θέα το λιμάνι της Τήνου κι έντεκα κυκλαδίτικα νησιά… Κι αν ακόμα αυτή η καρέκλα δεν σας “ανήκει”, αν έχετε απλώς νοικιάσει ένα σπίτι με το χρόνο ή για ένα καλοκαίρι, η περιουσία σας όλη θα είναι πάλι ίδια: ό,τι απλώνεται μπροστά σας για να δείτε, να ονειρευτείτε, να προσευχηθείτε αφήνοντας τα μάτια της ψυχής να ταξιδέψουν πάνω απ’ αυτή την ανοιχτή θέα στη θάλασσα.

Καθώς ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια κάποιου σπιτιού − άσπρο κάθετα, γκρίζο στην πλάκα που πατάτε − το μάτι παίρνει ανάσες στις πεζούλες με το πράσινο και τα λουλούδια. Ο τοίχος του σπιτιού χτισμένος πέτρα πέτρα σύμφωνα με τα οικογενειακά σχέδια.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο άσπρος ναός των Αγίων Αποστόλων με τον μπλε τρούλο και τον λευκό Σταυρό του. Πιο κάτω ο παλιός μύλος, τα πολύ γραφικά ταβερνάκια, η όμορφη θέα προς τη θάλασσα, το λιμάνι της Χώρας. Είναι εμφανές ότι όποιος επέλεξε να έχει το εξοχικό του στον Τριαντάρο, ξέρει να ζήσει.

Μπερδεμιάρος

Αν δεν υπήρχαν οι πινακίδες “Τριαντάρος” και “Μπερδεμιάρος” εκατέρωθεν του Aeolis Tinos Suites, θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για το ίδιο χωριό, μια γραφική ανάμνηση απ’ την εποχή του Μεσαίωνα. Ακόμα κι από μακριά όταν κοιτάζουμε τον Μπερδεμιάρο και τον Τριαντάρο είναι σαν το ίδιο “κοπάδι από λευκά προβατάκια” που ανηφορίζουν το λόφο απολαμβάνοντας την πρασινάδα. Η ματιά ξεδιψά στο Αιγαίο πέλαγος από τα 363 μέτρα υψόμετρο.

Πύργος

Το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου είναι ο Πύργος. Γραφικό, με ωραία αρχιτεκτονική. Από εδώ κατάγεται ο Χαλεπάς, ο Φιλιππότης, ο Λύτρας. Υπάρχει μουσείο μαρμαρογλυπτικής, πάρα πολύ ωραίο.

Επίνειο του Πύργου είναι ο Πάνορμος. Καλή περίπτωση για μπάνιο. Εδώ έχουν τα εξοχικά τους οι Πυργιανοί και πάνε για μπάνιο. Η παραλία έχει και βραχάκια και άμμο.