Η γιορτή της Παναγίας στην Τήνο το 15αύγουστο

Η γιορτή της Παναγίας στην Τήνο το 15αύγουστο

Όπως κάθε 15αύγουστο, έτσι και φέτος, η Τήνος είχε την τιμητική της, υποδεχόμενη εκατοντάδες επισκέπτες/προσκυνητές, που κατέκλυσαν το νησί για τον εορτασμό της Παναγίας. Η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε ως συνήθως στον μεγάλο  Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, από τον μητροπολίτη Σύρου – Τήνου, Δωροθέο. Μετά τη Θεία Λειτουργία, ακολούθησε περιφορά της εικόνας μέχρι τον κεντρικό λιμένα, όπου απευθύνθηκαν ευχές από επίσημους εκπροσώπους του κράτους και του νησιού.

Η λιτανεία της εικόνας γίνεται με στρατιωτικές τιμές, συνοδεία αγημάτων και εμβατηρίων από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλήθους προσκυνητών που προσέρχονται ακόμη και γονυπετείς για να εκπληρώσουν το τάμα τους. Η λατρεία προς τη μορφή της Παναγίας αντιπροσωπεύει για τους Έλληνες το σεβασμό και τη λατρεία προς το πρόσωπο της μάνας. Ως αγιότητα, είναι φορτισμένη με διπλή ιερότητα, αλλά και με την ιδιότητα της μάνας που απαντά στις ανάγκες των παιδιών της.

Η γιορτή της Παναγίας στην Τήνο είναι το μεγαλύτερο προσκύνημα της Ελλάδας

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, η κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με την αντίστοιχη ευλάβεια, στην Τήνο όμως έχει επικρατήσει να γίνεται το μεγαλύτερο θρησκευτικό προσκύνημα, λόγω των συνθηκών* κάτω από  τις οποίες φαίνεται να βρέθηκε η εικόνα, αλλά και λόγω της σύνδεσής της με την επιτυχή έκβαση της εθνικής επανάστασης.

Η παράδοση του εορτασμού κρατάει από την αρχή της εθνικής επανάστασης, οπότε βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας στην ιστορική Μονή της «Κυράς των Αγγέλων», και διαρκεί για 8 ημέρες, μέχρι τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου. Το κλίμα είναι πάντα άκρως κατανυκτικό, και χαρακτηρίζεται από δεήσεις, προσευχές, ύμνους, εγκώμια και ψαλμωδίες.

Παράλληλα, στο λιμάνι της Τήνου, πραγματοποιείται επίσης κατά παράδοση επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του πληρώματος του υποβρύχιου καταδρομικού «Έλλη», που βυθίστηκε αύτανδρο στις 15 Αυγούστου του 1940, ανήμερα της εορτής της Θεοτόκου, έπειτα από τορπιλισμό. H τέλεση συνοδεύεται από κανονιοβολισμούς και ενός λεπτού σιγή...

* Η παράδοση θέλει την εικόνα να έχει βρεθεί μετά από υποδείξεις της Παναγίας προς τη μοναχή Πελαγία.

Διαβάστε επίσης: Εκκλησίες στην Τήνο