Πεζοπορία στην Τήνο

Πεζοπορία στην Τήνο

Απολαύστε την πεζοπορία στην Τήνο, χάρη στα πολλά μονοπάτια του νησιού. Εντεκα είναι τα συντηρημένα μονοπάτια για πεζοπορία στην Τήνο, με συνολικό μήκος 120 χιλιόμετρα. Σήμερα το νησί επισκέπτονται πολλοί πεζοπόροι, ειδικά την Άνοιξη, όταν ο καιρός είναι περισσότερο κατάλληλος για πεζοπορία.

Κάποτε τα μονοπάτια ήταν ο μοναδικός τρόπος μετάβασης από χωριό σε χωριό. Υπολογίζεται ότι παλιότερα υπήρχαν στο νησί μονοπάτια με συνολικό μήκος 300 χιλιόμετρα, αλλά σήμερα πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί λόγω εγκατάλειψης.

Μονοπάτια για πεζοπορία στην Τήνο

1) Διαδρομή Φαλατάδος-Λιβάδα: 

Θεωρείται από τις πιο όμορφες διαδρομές του νησιού λόγω του πρασίνου που διαθέτει στο μεγαλύτερο κομμάτι της αλλά και λόγω των εναλλαγών του τοπίου και η οποία καταλήγει στην παραλία της Λιβάδας. Ξεκινώντας από το χωριό Φαλατάδος το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το ποτάμι . Στη διαδρομή μπορεί να συναντήσει κανείς αρκετούς ερειπωμένους  νερόμυλους αλλά και διάφορα σταβλάκια ή ¨κατ'κια" στη γλώσσα των Τηνιακών. Στη συνέχεια στο σημείο που η διαδρομή συναντάει το ποτάμι υπάρχει πλούσια βλάστηση με πλατάνια και βελανιδιές.Τέλος στο τελικό κομμάτι το μονοπάτι εναλλάσεται με ένα διαφορετικό τοπίο συναντώντας βάθρες και λειασμένους από το νερό βράχους μέχρι τον τελικό προορισμό που είναι η παραλία της Λιβάδας. Εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί η μοναδική ταβέρνα που έχει η παραλία. 

Χρονική διάρκεια: 3 ώρες

 

2) Διαδρομή Υστέρνια-Πύργος-Πάνορμος

Ξεκινώντας από τα Υστέρνια, κατευθυνόμαστε προς τον Πύργο, το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου, γεννέτηρα του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και φημισμένο για τους μαρμαράδες τους. Εκεί μπορούμε να επισκεφθούμε το μουσείο μαρμαροτεχνίας. Στη συνέχεια καταλήγουμε στη παραλία του Πανόρμου όπου μπορούμε να καθήσουμε για φαγητό σε κάποια από τα ταβερνάκια.

Χρονική διάρκεια: 3 ώρες 

 

3) Διαδρομή Ταραμπάδος(κοιλάδα των Περιστεριώνων)-Κάμπος-Λουτρά-Περάστρα-Κώμη

Μία εύκολη και κατηφορική διαδρομή με όμορφη θέα γνωρίζοντας την ενδοχώρα του νησιού. Ξεκινώντας από τον Ταραμπάδο και την κοιλάδα με τους καλοδιατηρημένους περιστεριώνες κατευθυνόμαστε στο Κάμπο όπου υπάρχει και το μουσείο του Κώστα Τσόκλη. Στη συνέχεια συναντάμε το χωριό Λουτρά όπου υπάρχει η δυνατότητα  να επισκεφτεί κανείς το μουσείο της Μονής Ουρσουλινών το οποίο λειτουργούσε ως σχολείο θυλέων και το οποίο θεωρούταν πρότυπο σε όλη την Ευρώπη.Οι χώροι έχουν μείνει ανέπαφοι ταξιδεύοντας τον επισκέπτη του μουσείου σε μια άλλη εποχή. Στη συνέχεια το μονοπάτι κινείται παράλληλα με το ποτάμι μέχρι το πλούσιο σε βλάστηση γραφικό χωριό Περάστρα. Τέλος η διαδρομή καταλήγει στο χωριό Κώμη, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Τήνου το οποίο διαθέτει καφενείο, ταβέρνα (είναι ανοικτή τους καλοκαιρινούς μήνες), πιτσαρία, καθώς και βιοτεχνία παραδοσιακών προιόντων αφού ως επι των πλείστον οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι γεωργοί αφού το χωριό βρίσκεται κοντά στο "Λιβάδι" την πιο γεωργικοπαραγωγική περιοχή του νησιού.

Χρονική διάρκεια: 3 ώρες (επίσκεψη στο μουσείο +40λεπτά)

 

4) Διαδρομή Ταραμπάδος(κοιλάδα των Περιστεριώνων)-Κάμπος-Λουτρά-Κρόκος-Σκαλάδος-Κουμάρος-Βωλάξ

Ξεκινώντας από τον Ταραμπάδο και την κοιλάδα με τους εντυπωσιακούς περιστεριώνες, κατευθυνόμαστε προς το Σμαρδάκιτο και έπειτα στον Κάμπο, όπου υπάρχει και το μουσείο τέχνης του Κώστα Τσόκλη. Στη συνέχεια, κατηφορίζουμε   προς  το χωριό Λουτρά όπου υπάρχει η δυνατότητα  να επισκεφθεί κανείς το ιδιαίτερο λαογραφικό μουσείο της Μονής Ουρσουλινών, η οποία λειτουργούσε ως σχολείο θηλέων και θεωρούνταν πρότυπο σε όλη την Ευρώπη. Έπειτα, επισκεπτόμαστε τα γραφικά χωριά Κρόκος, Σκαλάδος, Κουμάρος, μέσα από ένα αρκετά πράσινο δίκτυο μονοπατιών και καταλήγουμε στο ιδιαίτερο χωριό Βωλάξ, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε μεγάλους στρογγυλούς βράχους, των οποίων η προέλευση μας είναι άγνωστη. 

Εκεί μπορούμε να καθήσουμε σε κάποια από τις ταβέρνες που διαθέτει το χωριό για καφέ, αναψυκτικό ή και φαγητό.

Χρονική διάρκεια: 4,5 ώρες

 

5)  Διαδρομή Αγάπη-Βωλάξ:

Ξεκινώντας από το γεφύρι που βρίσκεται πάνω στο δρόμο λίγο πριν το χωριό Αγάπη, διασχίζουμε την κοιλάδα των περιστεριώνων (ειναι η μία απο τις δύο πιο γνωστές κοιλάδες με καλοδιατηρημένους περιστεριώνες). Εκτός από τους περιστεριώνες υπάρχουν και αρκετοί ερειπωμένοι νερόμυλοι λόγω του ποταμού που διασχίζει το χωριό. Μπαίνουμε στο χωριό Αγάπη το οποίο είναι από τα γραφικότερα και παλιότερα χωριά του νησιού με ιδιαίτερη ιστορία και λαογραφικό ενδιαφέρον. Αξίζει κανείς να καθήσει στο μικρό γραφικό ταβερνάκι του χωριού το οποίο βρίσκεται μέσα στη μία από τις πολλές καμάρες που έχει το χωριό και έχει θέα όλο το κομματι της κοιλάδας. Στη συνέχεια ακολουθώντας το σηματοδοτημένο μονοπάτι καταλήγουμε στο επίσης μονάδικο στο κόσμο χωριό της Βωλάξ το οποίο ειναι χτισμένο πάνω σε μεγάλους στρογγυλούς βράχους των οποίων η προέλευση μας είναι άγνωστη. Εκεί μπορούμε να καθήσουμε σε κάποια από τις ταβέρνες που διαθέτει το χωριό για καφέ, αναψυκτικό ή και φαγητό.

Χρονική διάρκεια: 2 ώρες

 

6)  Διαδρομή Κρόκος-Σκαλάδος-Κουμάρος-Εξώμβουργο- Ξυνάρα-Λουτρά-Κρόκος:

Μία πολύ ενδιαφέρουσα κυκλική διαδρομή όπου έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αρκετά καθολικά χωριά της ενδοχώρας. Στα Λουτρά έχουμε την δυνατότητα να επισκεφτούμε το μουσείο της Μονής Ουρσουλινών το οποίο έχει μεγάλο λαογραφικό ενδιαφέρον, ενώ στο Εξώμβουργο το οποίο είναι το 2ο μεγαλύτερο βουνό της Τήνου θα επισκεφθούμε τα ερείπια του αρχαίου κάστρου και θα θαυμάσουμε την θέα από την κορυφή του βουνού. Στον κρόκο υπάρχει γραφικό ταβερνάκι για ξεκούραση και φαγητό.

Χρονική διάρκεια: 3 ώρες (επίσκεψη στο μουσείο +40λεπτά)

 

7)  Διαδρομή Κιόνια-Χατζιράδο-Κτικάδο-Ξυνάρα-Εξώμβουργο-Χώρα

Ξεκινώντας απο τα Κιόνια δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ποσειδώνα, ανηφορίζουμε προς τον Χατζιράδο μέσω ενός από τα πιο καλοδιατηρημένα καλντερίμια του νησιού. Διασχίζουμε το χωριό και στην συνέχεια επισκεπτόμαστε το διπλανό χωριό Κτικάδο. Στη συνέχεια, ανηφορίζουμε μέχρι την κορυφή του λόφου Εξωμβούργου. Στο Εξώμβουργο, μπορούμε να περιπλανηθούμε ανάμεσα στα ερείπια του ενετικού κάστρου, να ενημερωθούμε για την χιλιόχρονη ιστορία του αλλά και να θαυμάσουμε την πανοραμική θέα που προσφέρει η κορυφή του βουνού. Έπειτα, επιστρέφουμε στη Χώρα από το καλοδιατηρημένο, αρχαίο, φαρδύ μονοπάτι, το οποίο ήταν η κύρια οδός που ένωνε το λιμάνι με το κάστρο. 

Στη Χώρα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία εστιατορίων για φαγητό.

Χρονική διάρκεια: 4,5 ώρες 

 

8) Διαδρομή Αγάπη-Βωλάξ-Καθλικάρος-Φαλατάδος-Λιβάδα 

Μπορεί να γίνει ένωση της διαδρομής (5)+(1) η οποία γίνεται μια πολύ όμορφη διαδρομή η οποία διασχίζει ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού.

Χρονική διάρκεια: 6 ώρες 

 

9)  Διαδρομή Δύο Χωριά-Τριαντάρος-Μπερδεμιάρος-Αρνάδος-Δύο χωριά:

Μία όμορφη κυκλική διαδρομή στην οποία συναντάμε τα πιο χαρακτηριστικά χωριά των Πάνω Μερών. Τέσσερα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά του νησιού χτισμένα ψηλά σε μεγάλο υψόμετρο με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. 

Χρονική διάρκεια: 2 ώρες

 

10)  Διαδρομή Δύο Χωριά-Τριαντάρος-Μπερδεμιάρος-Άγιος Φωκάς:

Ξεκινάμε από τα Δυό Χωριά και κατευθυνόμαστε προς τον Τριαντάρο. Διασχίζουμε το χωριό και ανηφορίζουμε προς Αρνάδο, ένα όμορφο χωριό με αμφιθεατρική θέα της θάλασσας, αφού είναι από τα ψηλότερα χωριά του νησιού. Έπειτα κατηφορίζουμε προς Μπερδεμιάρο, διασχίζουμε το χωριό και μπαίνουμε στη λαγκαδιά που βρίσκεται κάτω από το χωριό. Μια όμορφη και πράσινη λαγκαδιά με πολλούς περιστεριώνες. Στη συνέχεια, η διαδρομή ειναι κατηφορική μέχρι να καταλήξουμε στην παραλία του Αγίου Φωκά. 

Εκεί, υπάρχουν οργανωμένες παραλίες για μπάνιο αλλά και beach bar για καφέ ή φαγητό.  

Μία όμορφη και εύκολη διαδρομή, όπου γνωρίζουμε τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των πάνω μερών, τα οποία είναι και από τα πιο καλοδιατηρημένα του νησιού, με θέα στη Δήλο και τη Μύκονο.

Χρονική διάρκεια πεζοπορίας: 3,5 ώρες

 

Αναρρίχηση στο Εξώμβουργο

Για όσους θέλουν να ζήσουν μια συναρπαστική μέρα στο αναρριχητικό πεδίο του Εξωμβούργου γεμάτη αδρεναλίνη. Απολαμβάνουμε την απόλυτη αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η αναρρίχηση στο βουνό ζώντας μια μοναδική εμπειρία, με απόλυτη ασφάλεια σε ένα τοπίο με καταπληκτική θέα.

Το αναρριχητικό πεδίο του Εξωμβούργου αποτελείται από 9 τομείς με 90 διαδρομές συνολικά, κατάλληλες τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους αναρριχητές

Η δραστηριότητα αυτή δεν απαιτεί καμία προηγούμενη εμπειρία και είναι κατάλληλη για κάθε ηλικία.

Χρονική διάρκεια: 4 ώρες