Σκέτη μαγεία η πανσέληνος του Αυγούστου

Σκέτη μαγεία η πανσέληνος του Αυγούστου

Απολαύστε την πανσέληνο του Αυγούστου στην Τήνο και στο Aeolis Tinos Suites. Ανεμπόδιστη θέα προς τον έναστρο ουρανό, μοναδική αίσθηση της μαγείας του ολόγιομου φεγγαριού, που μόνο η εκπληκτική τοποθεσία που είναι κτισμένο το Aeolis μπορεί να προσφέρει.

Κάτι τέτοιες νύχτες, με τέτοιο φεγγάρι, έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να «απογειωθούμε» δίπλα στο κύμα, σε μια από τις πολύ όμορφες παραλίες της Τήνου.

full moon sea

Nα απολαύσουμε έναν περίπατο σε κάποιο γραφικό σοκάκι ενός παραδοσιακού χωριού της, ή να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια, που είναι ανοιχτός για το κοινό. Ας βρεθούμε πλάι στην  πισίνα του Aeolis ή στο εστιατόριο Zoga, απολαμβάνοντας ένα δείπνο μεθυστικό για τις αισθήσεις μας και να μας λούζει το φως του αυγουστιάτικου φεγγαριού. Είναι έτσι κι αλλιώς πραγματική μαγεία, και η πανσέληνος του Αυγούστου είναι πάντα άκρως μοναδική.

Πόσοι μύθοι και δοξασίες δεν έχουν γραφτεί για χάρη της. Οι αρχαίοι την ονόμαζαν Εκάτη, τη λάτρευαν και την έτρεμαν έτσι όπως μόνο στους θεούς αρμόζει. Οι πλούσιοι Αθηναίοι - για να αποκτήσουν την εύνοιά της - της ετοίμαζαν και της αφιέρωναν ειδικές τελετές, γνωστές ως τα «Δείπνα της Εκάτης», με διάφορα ακριβά φαγώσιμα που τα άπλωναν στο σεληνόφως ώσπου να χαθούν. Αυτή τη μοναδική και μαγική νύχτα όπου συγχωρούνται όλες οι... αμαρτίες.

Με τις νεράιδες και τα ξωτικά, όπως πίστευαν σε πολλές νησιωτικές περιοχές, να πλημμυρίζουν τη νύχτα αυτή τα δάση, για να σκορπίσουν έρωτα σε ό,τι αγγίζουν με το ραβδί τους και να φεύγουν, λίγο προτού ξημερώσει, μοιράζοντας λήθη και συγχώρεση! Ή με τις μάγισσες, να μαζεύονται στα ποτάμια και να λούζουν τα μαλλιά τους σε κρυστάλλινα νερά, να φτιάχνουν μελόπιτες και με επικλήσεις να κατεβάζουν το αυγουστιάτικο φεγγάρι, για να κλέψουν λίγη από την πολύτιμη φεγγαρόσκονή του που γιατρεύει τις ματιασμένες κοπέλες κι έχει τη δύναμη να αλλάζει και να μεταμορφώνει τα πάντα.

Η επιστήμη, από την άλλη, μας λέει ότι οι μοναδικές επιδράσεις της σελήνης, του φυσικού δορυφόρου μας, στον πλανήτη μας δεν έχουν να κάνουν με τίποτε άλλο εκτός από τις παλίρροιες και φυσικά με το ότι οι νύχτες μας γίνονται περισσότερο φωτεινές, όταν έχουμε πανσέληνο. Μάλιστα η¬ πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που την κάνει να ξεχωρίζει: είναι συνήθως «έγχρωμη». Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της αλλά και προς τη δύση της, όταν αρχίζει να παίρνει κάτι από το χρώμα της πορφύρας. Ακόμη, αυτή την εποχή τη βλέπουμε σχετικά χαμηλά, κοντά στον ορίζοντα,¬ και φυσικά, επειδή το καλοκαίρι ο ουρανός είναι συνήθως ανέφελος.

Αφεθείτε, λοιπόν, στη μαγεία αυτής της μοναδικής βραδιάς. Πανσέληνος είναι και (δυστυχώς) θα περάσει...