Ο Νίκος Αλιάγας για το Νέο Μουσείο στις Κυκλάδες

Ο Νίκος Αλιάγας για το Νέο Μουσείο στις Κυκλάδες

Ο παρουσιαστής της γαλλικής τηλεοπτικής εκπομπής 50 Min Inside στο κανάλι TF1 Νίκος Αλιάγας δραστηριοποιείται έντονα για την ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου στη Δήλο (Κυκλάδες). Το Ίδρυμα Λεβέντη - IFG  (International Foundation for Greece), του οποίου επίτιμος πρόεδρος είναι ο Νίκος Αλιάγας, έχει αναλάβει αυτό το σημαντικό έργο: ένα μουσείο αρχαίας ελληνικής τέχνης πάνω στο νησί των Κυκλάδων που εθεωρείτο στον αρχαίο ελληνικό κόσμο ως «ο ομφαλός της γης».

Ο χαρακτηρισμός της Δήλου ως «ομφαλός της γης» δεν ήταν αυθαίρετος. Οι σημαντικές πόλεις της αρχαίας Ελλάδας, όπως και τα μαντεία και τα ασκληπιεία, ήταν όλα τοποθετημένα σε γεωμετρικό τριγωνισμό σε σχέση με την Δήλο, με ασύλληπτη ακρίβεια: Δήλος, Μυκήνες και Άργος σε ισόπλευρο τρίγωνο, όπως και η Σπάρτη, η Πέργαμος και οι Δελφοί. Ίση απόσταση από την Δήλο είχαν και τα δύο σημαντικά κέντρα ίασης, τα ασκληπιεία στην Επίδαυρο και την Κω

Το Νέο Μουσείο Δήλου, που θα χρηματοδοτήσει το Μουσείο Λεβέντη, θα έχει έκταση 5.000 τ.μ. και θα φιλοξενήσει και τα ευρήματα που δεν εκτίθενται στο παλαιό μουσείο του νησιού. Για την ώρα πάντως, μπορείτε να επισκεφθείτε εύκολα το ήδη υπάρχον μουσείο Δήλου, για να θαυμάσετε τα εκθέματα ενός πολιτισμού που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια: αγγεία, κοσμήματα, ψηφιδωτά, αγάλματα και ειδώλια και… διδακτικές επιτύμβιες στήλες. Σε αντίθεση με άλλους αρχαίους λαούς, οι Έλληνες γνώριζαν ότι μετά θάνατον δεν παίρνεις τίποτα υλικό μαζί σου. Γι’ αυτό και δεν έπαιρναν πολιτιστικά λάφυρα από άλλους λαούς. Μόνο άφηναν.

Πολιτισμός είναι να μπορείς να χαίρεσαι κάτι, ακόμα και αν δεν σου ανήκει στα χαρτιά. Να μπορείς, έστω κι αν ξέρεις ότι θα είναι μόνο για λίγες μέρες, να απολαύσεις από την πισίνα του Aeolis Tinos Suites την απέραντη θέα στη Δήλο, τα Ρήνεια, τη Μύκονο, τις Κυκλάδες. Ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός της Τήνου σε διδάσκει να ζεις ως “δική” σου την ομορφιά του ουρανού και της θάλασσας στην ψυχή και στην καρδιά σου, απ’ όπου δεν μπορεί να σου τα “αφαιρέσει” κανείς.

Με ταχύπλοο ή φουσκωτό του Aeolis, η Δήλος απέχει μόλις 20 λεπτά, καιρού επιτρέποντος.

Στις φωτογραφίες, ο Νίκος Αλιάγας με την Πρόεδρο του Ιδρύματος IFG κ. Ασπασία Λεβέντη, με τον ιδιοκτήτη του Aeolis Tinos Suites, Θάνο Παράσχο και τον σχεδιαστή Jean Paul Gaultier.