Ιστορία της Τήνου

Ιστορία της Τήνου

Η Τήνος από τον Αίολο, στην προστασία της Παναγίας

Τήνος, το Νησί του Αιόλου

Από τη Μυθολογία, την προφορική παράδοση της Ιστορίας μας, μαθαίνουμε ότι η Τήνος κατοικείται αδιάλειπτα από τα προϊστορικά χρόνια, από την Πρωτο-Κυκλαδική Εποχή (3000-2300 π.Χ.). Τήνος λεγόταν ο βασιλιάς των Ιώνων που επέλεξαν να φύγουν από τη Μικρά Ασία και να έρθουν να κατοικήσουν στο νησί του Αιόλου.

Ο Αίολος λατρεύτηκε στην ανεμοδαρμένη Τήνο για ό,τι προσφέρει: φουσκωμένα πανιά και καθαρότατη ατμόσφαιρα, όλο υγεία. Δεν είναι τυχαίο που τα παλιά χρόνια οι κάτοικοι του νησιού στηρίζονταν στον Αίολο, τον καλό Βοριά, και για τη γιατρειά τους. Μήπως και η Παναγία μας το πιο ανεμοδαρμένο σημείο στο Κεχροβούνι δεν επέλεξε για να χτιστεί το μοναστήρι Της;

Τήνος, το νησί της Παναγίας

Όταν ο αέρας της Επανάστασης φύσηξε το 1821 για τους Έλληνες, πρώτοι απ’ τα Κυκλαδονήσια ξεσηκώθηκαν οι Τήνιοι, οι οποίοι πρόσφεραν μεγάλη βοήθεια στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ιδιαίτερα μετά το 1823 όταν είχε πια βρεθεί η θαυματουργή Εικόνα της Ευαγγελίστριας.

Η Παναγία είχε δώσει το σημάδι της κι αυτοί που αγωνίζονταν για Πατρίδα και Θρησκεία ήρθαν στην Τήνο να προσκυνήσουν την εικόνα Της: Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, Νικηταράς, Μακρυγιάννης. Ο τελευταίος είχε στο νησί την οικογένειά του κι ερχόταν να τους δει όταν μπορούσε. Όταν τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη κινδύνευσαν να αφανισθούν, στην Τήνο φιλοξενήθηκαν. Και χάρη σ’ αυτή τη φιλοξενία στο Νησί της Παναγίας γνωρίζουμε εμείς σήμερα «γυμνή την αλήθεια... για αγώνες πατρικούς και θυσίες» και μαθαίνουμε να μην εκλαμβάνουμε «την επιρροή για ικανότη».

Από τότε μέχρι σήμερα, η Τήνος είναι ένας από τους κορυφαίους θρησκευτικούς προορισμούς στην Ελλάδα, που συνδυάζει το ιερό προσκύνημα της Παναγίας με τις μοναδικές ομορφιές ενός κυκλαδίτικου νησιού.

* Διαβάστε για την Παναγία της Τήνου και τις άλλες εκκλησίες στο νησί