Ζήσε μέσα στην Τέχνη των Κυκλάδων
Στην Τήνο οι άνθρωποι δείχνουν ιδιαίτερο σεβασμό στην κατοικία, στη φιλοξενία, την αισθητική και πρακτική άνεση που προσφέρει ένα σπίτι. Τα σπίτια των Τηνιακών είναι χτισμένα με πέτρα και αγάπη, με σεβασμό στον απέναντι απ’ τον οποίο σε χωρίζει η ίδια καμάρα και σε ενώνει το ίδιο σοκάκι.
Οι περιστεριώνες της Τήνου
Ακόμα και οι περιστεριώνες, αυτά τα κεντήματα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, είναι φτιαγμένα ως τα σπίτια των περιστεριών, για να τα προστατεύουν από κλέφτες, γάτες, φίδια. Περιστεριώνες υπάρχουν και σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά, από τα παλιά χρόνια, αλλά οι πιο εντυπωσιακοί είναι αυτοί της Τήνου. Τα σπιτάκια των περιστεριών κατασκευάζονται από σχιστόλιθο, άλλες πέτρες και ασβέστη κι έχουν πολύ ωραία σχέδια. Τόση είναι η ομορφιά τους, που μπήκαμε στον πειρασμό να διαμορφώσουμε εσωτερικά έναν απ’ αυτούς τους τηνιακούς περιστεριώνες σε χώρο φιλοξενίας. Στα Residencies του Aeolis δείτε τον μοναδικό περιστεριώνα στην Τήνο που μπορεί να προσφέρει αυτή τη μοναδική εμπειρία διαμονής.
Στην Τήνο η τέχνη ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με κάποια πατροπαράδοτη αλήθεια, με κάποια καθημερινή ανάγκη. Οι τηνιακοί περιστεριώνες, για κάποιους οι ομορφότεροι σε όλες τις Κυκλάδες, για τους ίδιους τους Τηνιακούς, δεν είναι αυτό που ο άνθρωπος της πόλης ονομάζει αποστασιοποιημένα “έργο τέχνης”, δηλαδή, απλώς ένα τέχνεργο υψηλής αισθητικής αξίας. Τα λαξευτά κομψοτεχνήματα που φιλοξενούν τα περιστέρια έχουν, για κάθε Τηνιακό κι από μια διαφορετική χρησιμότητα: Κάποιοι φιλοξενούν σ’ αυτά τα περιστέρια μόνο για να τα βλέπουν και να τα χαίρονται, ενώ άλλοι τα εκτρέφουν, μια και το κρέας τους είναι πολύ θρεπτικό, υγιεινό και φανταστικό στη γεύση. Παλαιότερα οι Τηνιακοί έκαναν εξαγωγή κρέατος περιστεριού. Όσο για τις ανεπιθύμητες για την αστική νοοτροπία κουτσουλιές, στην Τήνο είναι περιζήτητες ως πολύ καλό λίπασμα για τα χωράφια. Η αλυσιδωτή σχέση των τοπικών πόρων με την τιμητική αξιοποίησή τους είναι αυτό που ο επισκέπτης βλέπει και οι Τήνιοι βιώνουν ως πολιτισμό.
Όσοι δεν ευλογήθηκαν να γεννηθούν ή να κατοικούν στην Τήνο, στην καλύτερη περίπτωση, θα δώσουν στην τέχνη και στα υλικά της μουσειακή αξία. Για παράδειγμα, μάρμαρο της Τήνου λέγεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί στα ανάκτορα του Buckingham και στο μουσείο του Λούβρου. Σ’ αυτό το νησί όμως οι άνθρωποι έχουν μεγαλώσει ζώντας ανάμεσα στα έργα των πολλών ντόπιων τεχνιτών που δούλεψαν και δουλεύουν το περίφημο λευκό ή πράσινο μάρμαρο του νησιού: υπέρθυρα, εντοιχισμένες βρύσες, φεγγίτες, αγάλματα. Ακόμα και τις προσευχές τους τις έχουν στρέψει αμέτρητες φορές σε κάποιο μαρμάρινο τέμπλο σμιλεμένο από αυτούς τους καταπληκτικούς τεχνίτες.’
Στην Τήνο η τέχνη υπάρχει παντού
Όλο το νησί είναι ένα τοπίο που σε προκαλεί να το ξαναγεννήσεις από μέσα σου δημιουργικά. Μεγάλα χέρια τίμησαν αυτόν τον τόπο με τα γλυπτά και τις ζωγραφιές τους: Χαλεπάς, Φιλιππότης, Λύτρας Γύζης, Σώχος, Γαΐτης, Βαρλάμος…
Το Ηρώο του Τριαντάρου, όπου βρίσκεται το Aeolis, είναι σμιλεμένο από τον Φιλιππότη. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου σ’ αυτό το χωριό, όλο και κάποιο έργο τέχνης θα δεις. Οι παλιές πέτρινες βρύσες και τα πηγάδια είναι δείγματα της ντόπιας παράδοσης των χτιστών.
Στο χωριό Πύργος λειτουργεί το Προπαρασκευαστικό και Επαγγελματικό Σχολείο Καλών Τεχνών, παράρτημα της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Εδώ συνεχίζεται η ζωντανή παράδοση της Μαρμαροτεχνίας, με μαθητές όχι μόνο από την Τήνο, αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα. Στο Κοιμητήριο του Πύργου τα γλυπτά του Γιαννούλη Χαλεπά αποτυπώνουν στην αιωνιότητα το ορθόδοξο αίσθημα της χαρμολύπης: η υπενθύμιση της κοινής ανθρώπινης μοίρας σμιλεμένη με τόση ομορφιά…
Στα Κιόνια, μπορεί κανείς να συνδυάσει το μπάνιο στην απέραντη αμμουδιά με μια επίσκεψη στο Ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που μάλλον χρονολογείται στα μέσα του 4ου αιώνα. Από την αρχαιότητα η Τήνος ήταν κέντρο θρησκευτικής λατρείας. Ο Ποσειδώνας λατρευόταν όχι μόνο ως θεός της θάλασσας, αλλά και ως ιατρός και η γυναίκα του, Αμφιτρίτη, προστάτευε και βοηθούσε τη γυναικεία γονιμότητα.
Ξαπλωμένοι στο δωμάτιό σας στο Aeolis Tinos Suites, το μάτι σας θα σταματήσει κάποιες στιγμές στο σχήμα της σπείρας που στολίζει το παραδοσιακό μεταλλικό κάγκελο του κρεβατιού. Το έχετε δει στο σήμα του Aeolis…