Οι Κυκλάδες από το διάστημα
Το πλήρωμα διαστημικού σταθμού ISS-9 τράβηξε μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου, με τα νησιά των Κυκλάδων να ξεχωρίζουν, επιτρέποντας παρατηρήσεις για τη γεωμορφολογία και τη θέση των νησιών. Η λάμψη του ήλιου στα αιγαιοπελαγίτικα νερά αναδεικνύει τα ελληνικά νησιά. Η φωτογραφία του Αιγαίου και του Ιονίου από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA, έχει προελκύσει το ενδιαφέρον των χρηστών των social media, και έγινε ήδη viral μέσα σε λίγες ώρες, προβάλλοντας δυο αγαπημένα στοιχεία: το άπλετο φως της Ελλάδας και το Αιγαίο.
Στην εικόνα διακρίνονται τα νησιά του Αιγαίου και η Πελοπόννησος καθαρά, ενώ η ηπειρωτική Ελλάδα διαγράφεται με αδρές γραμμές, από την Αττική, ως και τη Χαλκιδική που ξεχωρίζει στο δεξί άκρο της φωτογραφίας, λίγο πιο αριστερά από το τμήμα του διαστημικού σταθμού που φαίνεται στη φωτογραφία. Η έντονη ηλιοφάνεια και το εντυπωσιακό φως που αποτελεί το πιο ελκυστικό χαρακτηριστικό του Αιγαίου Πελάγους είναι εμφανής στη διαστημική φωτογραφία, ενώ το μόνο νησί που δεν ξεχωρίζει λόγω νέφους είναι το μεγαλύτερο, η Κρήτη.
Τι κάνει αυτή τη φωτογραφία ξεχωριστή και γιατί έγινε viral μόλις εμφανίστηκε; Η απάντηση είναι απλή: η ιδιαίτερη ομορφιά του Αιγαίου με τα νησιά του, μικρά και μεγάλα, που στολίζουν τη Μεσόγειο και κάνουν περήφανους εμάς τους Ελληνες που γεννηθήκαμε σε μια τόσο όμορφη γωνιά του πλανήτη Γη. Κοιτώντας το Αιγαίο από το διάστημα μας μαγεύει η αντανάκλαση του ήλιου στο νερό και οι σιλουέτες των νησιών των Κυκλάδων, που φτιάχνουν ένα όμορφο μωσαικό με το ουδέτερο καφέ χρώμα τους. Γεγονός είναι ότι όποιος έχει δει την Ελλάδα, θα φέρει για πάντα στην καρδιά του την ανάμνηση του θαύματος του φωτός: την εκτυφλωτική λάμψη, τα ζωντανά χρώματα, και μια φωτεινότητα υπέρλαμπρη που λούζει κάθε σημείο.
Όσοι μπορούν να ξεχωρίσουν μορφολογικά τα νησιά, είναι σε θέση να διακρίνουν και το όμορφο νησί της Τήνου (κοκκινο βέλος), που δεσπόζει στο κεντρικό Αιγαίο και στις Κυκλάδες. Οι Κυκλάδες λέγεται ότι πήραν το όνομά τους, λόγω του κύκλου που σχηματίζουν τα νησιά γύρω από το ιερό νησί της Δήλου.
Στις παρατηρήσεις του Crew Earth (CEO), τα μέλη του πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) φωτογραφίζουν τη Γη από τη μοναδική τους οπτική που βρίσκεται 200 μίλια πάνω από την επιφάνεια της. Οι φωτογραφίες καταγράφουν τον τρόπο με τον οποίο το φώς μεταβάλλεται με την πάροδο της ώρας, καθώς και τις αλλαγές που προκαλούνται τα καιρικά φαινόμενα, που φαίνεται να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα λόγω της απόστασης. Μεγάλη έμφαση δίνεται από τα μέλη του πληρώματος του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού στην καταγραφή όλων εκείνων των σημαντικών στοιχείων που είναι απαραίτητα για να κατανοήσουμε τον πλανήτη από την οπτική γωνία του ISS. Τα μέλη του πληρώματος φωτογραφίζουν τη Γη από το διάστημα από τις πρώτες αποστολές του Mercury που ξεκίνησαν το 1961. Οι συνεχείς εικόνες που λαμβάνονται από το ISS διασφαλίζουν ότι η συνέχεια στην φωτογραφική παρατήρηση της Γης παραμένει αδιάσπαστη.